Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

         Σας γνωρίζουμε ότι το ΚΠΕ Βάμου, προτίθεται να δημιουργήσει ένα Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τους Σχολικούς Κήπους για εκπαιδευτικούς και σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων.

            Οι σκοποί του  δικτύου είναι:
-         Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τη φύση
-         Να αναγνωρίσουν τη σημασία των φυτών τόσο για την οικολογική ισορροπία και την επιβίωση του ανθρώπου (οξυγόνο που μας προσφέρουν, συμβολή στη διατροφή, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά κ.ο.κ.).
-         Να γνωρίσουν τη βιοποικιλότητα των Χανίων και της Κρήτης..
-         Να συνειδητοποιήσουν τη σημασία των φυτών της Κρήτης για την τοπική οικονομία και τη σύνδεσή τους με τον τοπικό πολιτισμό.
-         Να εμπλακούν στη δραστηριότητα δημιουργίας ενός κήπου στο χώρο του σχολείου τους.
-         Να γνωρίσουν εναλλακτικές λύσεις εργασίας μέσα από την καλλιέργεια φυτών.
Οι επιμέρους στόχοι είναι:
-         Η διαμόρφωση μελλοντικής υπεύθυνης στάσης ενεργού πολίτη, μιας και τα παιδιά δέχονται αγωγή σε μια καθοριστική για την οικοδόμηση της προσωπικότητάς τους ηλικία.
-         Η καλλιέργεια αξιών στους νέους, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη θετικών στάσεων και συμμετοχικών συμπεριφορών για την προστασία της οικολογικής ισορροπίας.
-         Η ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η συνεργασία, η παρατηρητικότητα, η κριτική σκέψη.

Το Κ.Π.Ε Βάμου θα στηρίζει τα μέλη του δικτύου με εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό - σε όλους τους θεματικούς άξονες - και με συναντήσεις Υπευθύνων Π.Ε, συντονιστών εκπαιδευτικών και ομάδων σχολείων.

Η ένταξη μιας σχολικής ομάδας στο δίκτυο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διετής.
Οι συμμετέχουσες ομάδες υποχρεούνται:
§         Να τηρούν ημερολόγιο δράσεων, αντίγραφο του οποίου θα αποστέλλεται στο Κ.Π.Ε μια φορά το χρόνο.
§         Να δημοσιοποιούν τις δράσεις τους σε ετήσια τουλάχιστον βάση.
§         Να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του δικτύου.
§         Να χρησιμοποιούν το λογότυπο του δικτύου σε όλες τις εργασίες, έντυπα, έγγραφα που αφορούν το δίκτυο.
Θεωρείται αυτονόητη η συνεργασία του σχολείου με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
           
Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους συναδέλφους ώστε όσοι  ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, να συγκροτήσουν έγκαιρα περιβαλλοντική ομάδα και να αναλάβουν τη σχετική δράση.
Ελπίζουμε ότι αυτό το δίκτυο, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους μας  να αντλήσουμε γνώσεις και χαρά μέσα από συντονισμένες δημιουργικές δράσεις και να έχουμε την ευκαιρία για ουσιαστική και εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ μας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου