Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Βοτανικό Κήπο του Πόρτο



Επίσκεψη στο Βοτανικό Κήπο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Πόρτο, δίπλα στη Σχολή Φυσικών Επιστημών
πραγματοποίησαν μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου συμμετείχαν σε Σεμινάριο στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+KA1 "Φύση και πολιτισμός ως εργαλεία για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση" (αρ. έγκρισης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών 2019-1-EL01-KA104-062085), Το Σεμινάριο και την επίσκεψη διοργάνωσε ο φορέας Learning Together - Sinerconsult, από τις 18 έως τις 23 Ιουλίου 2021.

Ο Κήπος διαθέτει δέντρα και φυτά με πινακίδες για το καθένα με την ονομασία του. Περιλαμβάνει σε διάφορα σημεία κατασκευές σχετικά με διάφορους πολιτισμούς (Αιγυπτιακό, Ιαπωνικό κοκ) και φανταστικά φυτά. Σε διάφορα σημεία έχει κούκλες παιδιών που «εξερευνούν» τον κήπο. Προσφέρεται έτσι για παιχνίδια όπως κυνήγι θησαυρού για τα παιδιά, ενώ έχει πολλές γωνιές όπου συναντήσαμε ομάδες παιδιών κι εκπαιδευτικών που έκαναν διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια. Π.χ μια ομάδα παιδιών ζωγράφιζε σε μια γωνιά του κήπου με έμπνευση τα φυτά).

Ο Κήπος προσφέρει εβδομαδιαίας διάρκειας προγράμματα το καλοκαίρι για παιδιά. Κάθε μέρα από το πρωί ως το απόγευμα εκπαιδευτικοί μαζι με τα παιδιά που συμμετέχουν κάνουν διαφορετικές δραστηριότητες για το περιβάλλον (πχ μια μέρα για το νερό, την επομένη για τη βιοποικιλότητα κοκ).

Εντυπωσιακός όμως είναι κι ο χώρος του Μουσείου που στεγάζεται σε παλιό αναστηλωμένο κτήριο. Εκεί υπάρχουν αίθουσες με διαφορετικές θεματικές κι υπάρχει η δυνατότητα για εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολικών ομάδων. Ξεναγός στην επίσκεψη ένας εντυπωσιακός μουσειοπαιδαγωγός, ενώ υπάρχει πληθώρα διαδραστικών μουσειακών εκθεμάτων και παιχνιδιών για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.

Σε μια αίθουσα υπάρχει στους τοίχους φυτολόγιο με φόντο πίσω από κάθε φύλλο στο χρώμα του φύλλου προτού ξεραθεί. Ένα άλλο έκθεμα έδειχνε από ποιο μέρος του πλανήτη κατάγονται διάφοροι σπόροι και γνωστοί καρποί. Αλλού υπήρχαν αγαλματάκια με εκατοντάδες είδη σκύλων που όλα κατάγονται από το λύκο.

Υπήρχαν διάφορα παιχνίδια και εκθέματα που αναδεικνύουν τη βιοποικιλότητα και τη σημασία της κι ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις. Για παράδειγμα, σε ένα έκθεμα ο επισκέπτης καλείται να αναγνωρίσει τη μυρωδιά (πχ της λεβάντας κλπ) και πατώντας ένα κουμπί να δει (φωτιζόμενο) το αυθεντικό φυτό από το οποίο προέρχεται η μυρωδιά. Αλλού υπήρχε μια πολυθρόνα όπου ο επισκέπτης κάθεται και πατώντας ένα κουμπί ακούει το χτύπο της καρδιάς μιας φάλαινας, ενώ μπροστά του ακριβώς βρισκόταν ο σκελετός μιας φάλαινας αλλά και ο σκελετός του μικρότερου θηλαστικού του πλανήτη (στο μέγεθος ενός ανθρώπινου δακτύλου!).

Στο ισόγειο στο πίσω μέρος του Μουσείου υπήρχε μικρό κυλικείο με λίγα τραπέζια έξω, όπου μπορεί κανείς να πάρει χυμό ή καφέ.

Με αντίστοιχο τρόπο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στα Χανιά και το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης που δημιουργήθηκε από τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Γιάννη Φίλη, που σήμερα υπολειτουργεί. Θα μπορούσε να υπάρξει ομάδα εκπαιδευτικών που θα σχεδιάζει και θα προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά (αλλά και για ενήλικες για τη σημασία της βιοποικιλότητας, τη βιολογική καλλιέργεια, τη δημιουργία μικρών κήπων) σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ θα μπορούσαν να οργανώνονται και διάφορες άλλες δραστηριότητες με τη συμμετοχή των φοιτητών κι εκπαιδευτικών (σεμινάρια, εργαστήρια για βιολογική καλλιέργεια κοκ).

 

Σκελετός φάλαινας


Κάθεσαι κι ακούς το χτύπο της καρδιάς της φάλαινας
Ακούς το χτύπο της καρδιάς και βλέπεις το σκελετό της φάλαινας

Από ποιο μέρος του πλανήτη κατάγεται κάθε καρπός


Γιατί πρέπει να προστατευθεί η βιοποικιλότητα;
Φυτολόγιο
Είδη σκύλων που προέρχονται από το λύκο

Μάντεψε τη μυρωδιά














 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου